Skip to content

Bezienswaardigheden Monnickendam

Bezienswaardigheden in Monnickendam

De historische havenstad Monnickendam gaat met haar visindustrie terug naar de Middeleeuwen. Stadsrechten van Monnickendam zijn al verworven in 1355. Wie het knusse, Anton Piek-achtige Monnickendam met haar historische pandjes, grachtjes en oude haven abusievelijk een dorp durft te noemen, kan zeker zijn van een klein lesje geschiedenis. Gedurende deze tijd verschillende scheepsbouwers en aal roken (smokehouses) werden opgericht waarvan er nog steeds een aantal operationeel zijn. Bij een bezoek aan Monnickendam mogen de volgende highlights niet ontbreken.

1. De Speeltoren van Monnickendam

Je zou het er bijna om doen: bij een bezoek aan Monnickendam hoort een kijkje in MUSEUM DE SPEELTOREN. Gelegen in het hart van de stad, nabij de historische haven, huist in die Speeltoren het oudste nog bespeelde carillon van de wereld. Maar er is meer te zien: leer alles over de historie van de oude dorpen, reis door de reconstructie van Waterlandse landschap, of ontdek het Monnickendam van vroeger.

2. Loop langs de haven

Monnickendam staat bekend om zijn vele panden met gevelstenen, natuurgebied het Hemmeland en het is de thuishaven van vele schepen van de Bruine Vloot, traditionele zeilschepen zoals botters en kotters. Maak een wandeling door de haven van Monnickendam en geniet van al het nautische dat daar te zien is.

3. Grote of Sint-Nicolaaskerk

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de belangrijkste kerk van Monnickendam. De kerk is sinds 1967 een rijksmonument. In de kerk liggen meerdere belangrijk Monnickendammers begraven, zoals verschillende marineofficieren. De bouw van de kerk begon al in 1400. Bezoek dit bijzondere gotische gebouw aan de rand van het oude centrum van de stad.

4. Vaartocht over Gouwzee en Markenmeer

De tocht over de Gouwzee naar Marken mag zeker niet ontbreken als je Monnickendam en omgeving bezoekt. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht over de authentieke stillevens aan de oevers van de Gouwzee. Monnickendam maakt de driehoek met Volendam en Marken compleet. En wil je een echt dagje Old Holland ervaren? Dan mag Monnickendam niet op je lijstje ontbreken.

Een tocht over de Gouwzee naar het schiereiland Marken begint vanaf de haven van Volendam. Koop alvast je TICKETS online.

5. De Waegh

Waegh is een oud Hollands woord voor weeghuis. Er was al een Waegh gebouw in Monnickendam in 1382. De Waegh werd verwoest door een brand in 1666.De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger.De Waegh was het economisch middelpunt van de stad en had in feite twee functies; het Waegh gebouw (binnen) en de Beurs (buiten onder de overkapping). Het gebouw was in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk detail uit die tijd. De bovenzaal deed dienst als de vergaderruimte van de vroedschap. Deze vroedschap bestond uit een viertal burgemeesters en diverse raadsleden.

Bekijk ook onze andere tips voor een leuk dagje uit in Volendam & Marken.

Bezienswaardigheden in Monnickendam

Shopping cart