20220309 113230

Het meest iconische dorp van Nederland

Activiteiten Volendam

Volendam is anders

Iedereen die ooit in Volendam is geweest, zal het beamen: Volendam is uniek. Zodra je in dit vissersdorpje voet aan land zet – of iets minder nostalgisch: uit de auto stapt – voel je de unieke sfeer die hier nog altijd hangt. Volendam is anders. En ook de inwoners zijn anders. Niet voor niets zei een Volendammer ooit: “Er zijn 16 miljoen Nederlanders en 22.000 Volendammers.” Volendam is een plaats van keiharde werkers en echte familiemensen, die met elkaar een unieke gemeenschap vormen. En Volendammers zijn trots op hun dorp, dat een rijke historie heeft die is verweven met het water. Ook zijn Volendammers gastvrij, zoals u zult merken als u over de Dijk loopt. Jaarlijks brengen vele toeristen uit binnen- en buitenland een bezoek aan Volendam, want dit prachtige dorpje is wereldberoemd, als een uniek stukje Nederland.

20220309 112141

1. Verdwaal in Het Doolhof en de Oude Kom

Door deze bezienswaardigheden in Volendam te bezoeken, leer je het dorp echt kennen. Het Doolhof is het oudste deel van Volendam’s centrum. Het Doolhof is vernoemd naar de bebouwing die niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand is gekomen. De huizen en andere bouwwerken lijken wel willekeurig geplaatst te zijn. Verdwaal in de eeuwenoude straatjes en de smalle steegjes. Wanneer je om je heen kijkt, zie je prachtige gekleurde vissershuisjes, ophaalbruggetjes en verschillende kerken. Wandel ook rond in de Oude Kom (omgeving het Dril, langs het Havendijkje en Meerzijde).

20180627 TGI Countryside Ochtend 0002 7114

2. Volendamse kaas

Ja, dat lees je goed! Volendam doet zelfs kaas op haar eigen manier. Bij the Cheese Factory Volendam leer je alles over het proces van melk naar kaas. Een must voor liefhebbers. De tour eindigt met een smaakvolle proeverij van de verschillende Volendamse kazen.

20211125 143233

3. Wandel over de wereldberoemde dijk

In ons lijstje met bezienswaardigheden mag de beroemde Volendamse dijk niet ontbreken. Wandel rond over de dijk en bekijk de vele souvenirwinkels. Moe geworden van al het wandelen? Strijk neer bij de gezellige cafés en terrassen. Geniet onder het genot van een verse vis of overheerlijke wafel van het uitzicht over het Markermeer. Aanschouw de vele boten die in de haven liggen en het uitzicht op de oude vissershuisjes. Mooier kan bijna niet.

4. Leer hoe Volendam aan zijn ‘palingsound’ kwam

Volendam staat bekend om zijn ‘palingsound’. Door Willem van Kooten (diskjockey Joost den Draaijer) is de palingsound geïntroduceerd. De sound staat voor klassieke, typisch Nederlandse stijl in de popmuziek dat is voortgekomen uit succesvolle Volendammer formaties. De paling verwijst enerzijds naar de belangrijke inkomstenbron van vele Volendammers en anderzijds op de ‘gladde’ muziek. In het Palingsoundmuseum wordt 100 jaar aan Volendamse muziekontwikkeling in beeld gebracht. Ontdek in het Palingsoundmuseum hoe de Volendammers aan hun unieke sound kwamen en hoe ze tot zo veel hits hebben kunnen komen!

Palingrokerij Smit Bokkum

Het Palingsoundmuseum is gelegen in palingrokerij Smit Bokkum. In de rokerij wordt al 150 jaar verschillende vissoorten gerookt; paling is de meest bekende. Het paling roken kun je vandaag de dag nog steeds met eigen ogen zien. Ook worden rondleidingen gegeven en uiteraard mag je naderhand wat lekkers proeven.

20220309 165304

5. Boottocht naar Marken met de Volendam Marken Express

Van het oergezellige, gastvrije Volendam naar het authentieke Marken; dat is wel een overtocht waard! Stap aan boord en geniet van de boottocht over het Markermeer. Aan boord leer je met onze leuke audiogids alles over de fascinerende geschiedenis en de cultuur.

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in het voormalige schiereiland Marken? We hebben de must see & do’s van Marken ook op een rijtje gezet. Lees ze hier.

DSC 0027

6. Restaurant de Lunch

De naam mag iets anders suggereren, maar bij Restaurant de Lunch kan je niet alleen terecht voor middageten. Hier geniet je van lunch, diner, borrels en desserts. Een oergezellige plek midden op de Haven waar je de oude sfeer van Volendam proeft. Letterlijk! Niet alleen de heerlijke typische visgerechten, maar ook de aankleding. Het authentieke interieur met veel Volendamse memorabilia geeft een knus gevoel. Ook als je aan het terras buiten zit is het aan te raden binnen een kijkje te nemen! Vis is uiteraard de specialiteit, probeer ze allemaal met de vismix of de Volendammer plank.

Kortom, Volendam heeft verschillende leuke bezienswaardigheden! Kom genieten van al het moois en bijzonders dat het oud-Hollandse vissersdorp te bieden heeft. Volendam Marken Express biedt verschillende arrangementen aan. Ontdek in 1 dag al het moois dat beide dorpen te bieden hebben. Alle arrangementen zijn inclusief varen met de Volendam-Marken Express.