20220309 113230

Het meest iconische dorp van Nederland

Activiteiten Volendam

Volendam is anders

Iedereen die ooit in Volendam is geweest, zal het beamen: Volendam is uniek. Zodra je in dit vissersdorpje voet aan land zet – of iets minder nostalgisch: uit de auto stapt – voel je de unieke sfeer die hier nog altijd hangt. Volendam is anders. Ook de inwoners zijn anders. Niet voor niets zei een Volendammer ooit: “Er zijn 16 miljoen Nederlanders en 22.000 Volendammers.” Volendam is een plaats van keiharde werkers en echte familiemensen, die met elkaar een unieke gemeenschap vormen. Volendammers zijn trots op hun dorp, dat een rijke historie heeft die is verweven met het water. Ook zijn Volendammers gastvrij, zoals je zal merken als je over de Dijk loopt. Jaarlijks brengen vele toeristen uit binnen- en buitenland een bezoek aan Volendam, want dit prachtige dorpje is wereldberoemd, als een uniek stukje Nederland. Download hier onze wandelroute met informatie over bezienswaardigheden.

20211125 143233

1. Wandel over de wereldberoemde dijk

Een niet te missen highlight is de wereldberoemde Volendamse dijk. Wandel rond over de dijk en bekijk de vele souvenirwinkels. Moe geworden van al het wandelen? Strijk neer bij de gezellige cafés en terrassen. Geniet onder het genot van een verse vis of overheerlijke wafel van het uitzicht over het Markermeer. Aanschouw de vele boten die in de haven liggen en het uitzicht op de oude vissershuisjes.

Cheese Factory Volendam

2. Volendamse kaas

De Cheese Factory in Volendam is een alles-in-één museum en kaaswinkel met demonstraties en proeverijen. Een must voor liefhebbers. Ontdek de verschillende kazen en hun verschillende smaken door zoveel te proeven als je wilt. Breng een bezoek aan de kaasfabriek op Haven 25.

DSC 0027

3. Restaurant de Lunch

De naam mag iets anders suggereren, maar bij Restaurant de Lunch kan je niet alleen terecht voor middageten. Hier geniet je van lunch, diner, borrels en desserts. Een oergezellige plek midden op de Haven waar je de oude sfeer van Volendam proeft. Letterlijk! Niet alleen de heerlijke typische visgerechten, maar ook de aankleding. Het authentieke interieur met veel Volendamse memorabilia geeft een knus gevoel. Ook als je aan het terras buiten zit is het aan te raden binnen een kijkje te nemen! Vis is uiteraard de specialiteit, probeer ze allemaal met de vismix of de Volendammer plank.

20220309 112141

4. Verdwaal in Het Doolhof en de Oude Kom

Door deze bezienswaardigheden in Volendam te bezoeken, leer je het dorp echt kennen. Het Doolhof is het oudste deel van Volendam’s centrum. Het Doolhof is vernoemd naar de bebouwing die niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand is gekomen. De huizen en andere bouwwerken lijken wel willekeurig geplaatst te zijn. Verdwaal in de eeuwenoude straatjes en de smalle steegjes. Wanneer je om je heen kijkt, zie je prachtige gekleurde vissershuisjes, ophaalbruggetjes en verschillende kerken. Wandel ook rond in de Oude Kom (omgeving het Dril, langs het Havendijkje en Meerzijde).

Haven marken boottocht

5. Boottocht naar Marken met de Volendam Marken Express

Van het oergezellige, gastvrije Volendam naar het authentieke Marken; dat is wel een overtocht waard! Stap aan boord en geniet van de boottocht over het Markermeer. Aan boord leer je met onze leuke audiogids alles over de fascinerende geschiedenis en de cultuur.

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in het voormalige schiereiland Marken? We hebben de must see & do’s van Marken ook op een rijtje gezet. Lees ze hier.

Kortom, Volendam heeft verschillende leuke bezienswaardigheden! Kom genieten van al het moois en bijzonders dat het oud-Hollandse vissersdorp te bieden heeft. Volendam Marken Express biedt verschillende arrangementen aan. Ontdek in 1 dag al het moois dat beide dorpen te bieden hebben. Alle arrangementen zijn inclusief varen met de Volendam-Marken Express.