IMG 4441

Wat is er te doen in Marken?

Activiteiten Marken

De leukste activiteiten in Marken

Marken is een eeuwenoud (schier)eiland dat wordt omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Tegenwoordig is Marken door een dijk met het vasteland verbonden, maar tot 1957 was Marken een geïsoleerd eiland, eerst in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. In de dertiende eeuw werd Marken voor het eerst bewoond, door monniken uit Friesland. Zij leefden van veeteelt en landbouw, want doordat de zee regelmatig over het eiland stroomde, was de grond uitermate vruchtbaar. Later leefde de Markers ook van de visserij, al bleef de landbouw een belangrijke inkomstenbron. Een bezoek aan Marken is een onvergetelijke belevenis, mede door de karakteristieke huisjes, de bewoners die nog steeds in traditionele klederdracht lopen en het prachtige uitzicht over de Gouwzee en het Markermeer.

Kijkosso

Bezoek aan het authentiek Marker Kijkhuisje museum

De eerste activiteit op Marken die je niet mag missen is een bezoek aan het authentieke Kijkhuisje. Dit kijkhuisje ligt aan de haven op Marken. Stap binnen in het huisje om te zien hoe een typisch Marken huis vroeger was ingericht. Je stapt terug in de tijd en ziet in hoe het leven was op het eiland Marken. Zo krijg je gelijk een idee van hoe het er vroeger uitzag in de prachtige huizen die je de rest van je bezoek tegen komt.

Activities in marken 2

Wandelen door de verschillende wijken

Een actieve manier om Marken te verkennen is door een wandeling te maken door de verschillende wijken. Marken is een charmant schiereiland en dat proef je! Wandel door de verschillende buurten, over de ophaalbruggen, de smalle steegjes en gezellige buurtjes. Marken is verdeeld in verschillende buurtschappen, zo heb je de Kets rond de haven en de kerk, de Minnebuurt ten noorden van het oude dorp en de Moeniswerf in het noordoostelijke deel.

Marken haven

Het hele schiereiland rond

Het schiereiland heeft een oppervlakte van 3,7 km2. In korte tijd kun je een prachtige wandeling over het hele eiland maken. We raden je aan de wandeling te beginnen bij de parkeerplaats, bij de Kruisbaakweg. Allereerst kun je in de richting van de haven lopen. Daarna kun je de wandeling vervolgen door de verschillende gehuchten en langs de authentieke huizen lopen. Als de dijk in zicht komt, kun je naar de beroemde vuurtoren het 'Paard van Marken' lopen. Al met al is deze wandeling ongeveer 4 tot 5 kilometer lang.

20180627 TGI Countryside Middag 018 2593 min

De Klomp Marken

Altijd al benieuwd geweest hoe authentieke klompen werden gemaakt? Bezoek dan het Klompenmuseum op Marken. Hier vind je klompen in alle soorten en maten. De ambachtelijke klompenmaker laat zien hoe klompen uit een blok hout worden gemaakt. Oude machines uit de jaren 1930 worden gebruikt om deze klompen te maken. Je kunt ook een kijkje nemen in het klompenmuseum met allerlei oude of bijzondere klompen.

DSC 3329

Restaurant Taverne de Visscher

Heb je honger gekregen van alle activiteiten? Schuif aan bij het favoriete restaurant op Marken: restaurant Taverne de Visscher. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over het Markermeer en zie je de Volendam Marken Express op- en neervaren. Proef de warme sfeer met aankleding die doet lijken alsof je een oude schuit binnenstapt. De eigenaar heeft een flinke modelboten verzameling die in het restaurant bewonderd mag worden.

Geniet hier van typisch Hollandse gerechten, zoals pannenkoeken en verse luxe broodjes. De spareribs en de sliptong zijn echte aanraders en het Marker toetje mag niet overgeslagen worden! Bij de Visscher kan je terecht voor goed eten, gezellig tafelen en het mooiste uitzicht van Marken.