IMG 4441

Wat is er te doen in Marken?

Activiteiten Marken

De leukste activiteiten in Marken

Marken is een eeuwenoud (schier)eiland dat wordt omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Tegenwoordig is Marken door een dijk met het vasteland verbonden, maar tot 1957 was Marken een geïsoleerd eiland, eerst in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. In de dertiende eeuw werd Marken voor het eerst bewoond, door monniken uit Friesland. Zij leefden van veeteelt en landbouw, want doordat de zee regelmatig over het eiland stroomde, was de grond uitermate vruchtbaar. Later leefde de Markers ook van de visserij, al bleef de landbouw een belangrijke inkomstenbron. Een bezoek aan Marken is een onvergetelijke belevenis, mede door de karakteristieke huisjes, de bewoners die nog steeds in traditionele klederdracht lopen en het prachtige uitzicht over de Gouwzee en het Markermeer. Download hier onze wandelroute met informatie over bezienswaardigheden.

Het schiereiland rond

Het hele schiereiland rond

Het hele schiereiland heeft een oppervlakte van 3,7 km2. In korte tijd kun je een prachtige wandeling over het hele eiland maken. Het rondje rondom het schiereiland is ongeveer 9 kilometer in totaal. Als je de Bukdijk, ook wel de Marker landtong genoemd, meepakt kom je uit op zo’n 13 kilometer. Van een afstand zie je vuurtoren het Paard van Marken al liggen, op de punt van een kleine landtong. Oorspronkelijk stond op de oostelijke punt van Marken een vierkante vuurtoren met olielampen. In 1839 werd de huidige vuurtoren gebouwd. In 1971 is de toren zelfs een paar centimeter opgeschoven door het ijs.

Wandelen

Wandelen door de verschillende wijken

Verken het charmante Marken actief door een wandeling te maken door verschillende buurten. Dwaal over ophaalbruggen, door smalle steegjes en langs gezellige hoekjes. Van de Kets rond de haven tot de Minnebuurt ten noorden van het oude dorp en de Moeniswerf in het noordoostelijke deel. Ontdek de unieke charme van elk stukje van dit schilderachtige schiereiland!

Kijkosso

Bezoek aan het authentiek Marker Kijkhuisje museum

De eerste activiteit op Marken die je niet mag missen is een bezoek aan het authentieke Marker Kijkhuisje. In dit oude huisje aan de haven zie je met eigen ogen hoe de Markers nog geen 100 jaar geleden leefden. Stap terug in de tijd en zie hoe een typisch Marken huis er vroeger van binnen uitzag.

20180627 TGI Countryside Middag 018 2593 min

De Klomp Marken

Altijd al willen weten hoe de magie achter authentieke klompenproductie werkt? Duik dan in het betoverende Klompenmuseum op Marken! Ontdek klompen in allerlei vormen en maten, terwijl de vakkundige klompenmaker het proces onthult van het vormen van klompen uit een massief blok hout. Antieke machines uit de jaren 1930 voegen een nostalgisch tintje toe aan deze boeiende demonstratie. Neem ook een kijkje in het klompenmuseum zelf, waar je een verzameling van oude en bijzondere klompen kunt bewonderen. Een ervaring die de rijke traditie van klompen maken tot leven brengt!

DSC 3329

Restaurant Taverne de Visscher

Heb je honger gekregen van alle activiteiten? Schuif aan bij het favoriete restaurant op Marken: restaurant Taverne de Visscher. Geniet vanaf het terras van een schitterend uitzicht over het Markermeer, waar de Volendam Marken Express voorbij vaart. Laat je onderdompelen in de warme sfeer van een oude schuit en bewonder de indrukwekkende verzameling modelboten.

Ontdek de unieke charme van dit restaurant terwijl je geniet van heerlijke Hollandse gerechten, zoals smaakvolle pannenkoeken en luxe broodjes. Bij de Visscher staat niet alleen lekker eten centraal, maar ook de gezelligheid van Marken. Kom langs en beleef een onvergetelijke culinaire ervaring!