Skip to content

Bezienswaardigheden Marken

Bezienswaardigheden in Marken

Het voormalige eiland Marken in Noord-Holland herbergt veel bezienswaardigheden. Een bezoek aan het Oud-Hollandse Marken is een onvergetelijke belevenis! Mede door de karakteristieke huisjes, de aangename sfeer en het prachtige uitzicht over de Gouwzee en Markermeer is het prima vertoeven op het schiereiland.

Welkom op Mereke, zoals haar inwoners Marken noemen!

Geschiedenis van Marken

Het schitterende schiereiland Marken wordt omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Tot 1957 was Marken een geïsoleerd eiland. Vandaag de dag is Marken door een dam met het vaste land verbonden. Eerst in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. In de dertiende eeuw waren de eerste bewoners monniken uit Friesland. Doordat de zee regelmatig over het eiland stroomde, was de grond uitermate vruchtbaar. Inwoners leefden destijds vooral van veeteelt en landbouw. Later leefde de bevolking op Marken ook van de visserij, al bleef de landbouw de belangrijkste inkomstenbron.

Breng je een bezoek aan Marken? Hierbij vijf tips voor leuke bezienswaardigheden in Marken.

1. Ontdek het authentieke Marken en de authentieke Taverne

In de pittoreske haven van Marken word je verwelkomd door de kenmerkende houten groenen huisjes. De huizen zijn destijds geclusterd gebouwd op kunstmatige heuvels ter bescherming van het opkomend water van de Zuiderzee. Rondom de haven van Marken kun je een aantal souvenirwinkeltjes bezoeken. Wandel bijvoorbeeld langs de authentieke huizen en neem de eeuwenoude cultuur die Marken te bieden heeft in je op. Neem ook eens een kijkje in een van de traditioneel ingerichte Marker huisje.

Heb je trek gekregen van je wandeling door Marken? Eet een vers visje bij een viskraam in de haven of breng een bezoek aan restaurant Taverne de Visscher. Bij de oudste taverne op Marken kun je terecht voor een lekkere lunch of diner. Geniet van de schitterende ligging in de haven en kijk uit over het Markermeer. Wist je dat je Taverne de Visscher beschikt over een unieke collectie scheepsmodellen?

2. Bezoek de vuurtoren ‘Paard van Marken’

Sinds 1700 heeft Marken een eigen vuurtoren. Het Paard van Marken is gelegen op het meest oostelijke puntje van het eiland, gelegen op een zandstrandje aan de rand van het Markermeer. In 1839 is de huidige vuurtoren ‘Paard van Marken’ gebouwd. Wist je dat het Paard van Marken een van de meest gefotografeerde vuurtorens van Nederland is? In 1971 is het Paard van Marken door kruiend ijs een paar centimeter van zijn plaats geduwd. Dit vond een jaar later plaats dan de benoeming van de vuurtoren tot Rijksmonument. Tegenwoordig is deze vuurtoren bewoond door Thijs en Liliane Spijker. 

Adres Paard van Marken: Oosterpad 1. Het Paard van Marken is ongeveer 30 minuten wandelen vanaf de haven van Marken.

3. De Grote Kerk

Bij een bezoek aan Marken, is de Grote Kerk in de Kerkbuurt zeker een bezoek waard. Deze bezienswaardigheid in Marken werd in 1903 en 1904 naar ontwerp van A.H.L. Kups gebouwd. De Grote Kerk is een vervanger van een Waterstaatskerk. Sommige elementen in de kerk zijn al veel ouder! De zeskantige preekstoel, de lezenaar, de kroonluchters en een koperen dubbelblaker stammen uit de 17e eeuw en zijn onder de bescherming van de rijksmonument-status. De Grote Kerk is vanaf de opening in gebruik als protestantse kerk.

Van april t/m oktober is de kerk geopend om te bezoeken.

4. Monument ‘The Wave’

In 1916 werden Marken en andere dorpen aan de Zuiderzee getroffen door een grote watersnoodramp. In 2016 werd ter nagedachtenis aan de ramp het monument ‘The Wave’ onthuld. De bezienswaardigheid in Marken verbeeldt een golf op zee en nodigt uit tot bezinning, bewustwording en ontmoeting. Het monument is gelegen op de kop van de zuidelijke havendam aan de haven van Marken, voorbij de huisjes in de Havenbuurt.

5. Oorlogsmonument

Een laatste bezienswaardigheid in Marken, wat je gezien moet hebben, is het Oorlogsmonument. Het monument staat aan de Kerkbuurt ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bij het oorlogsmonument staat ook een gedenkteken. Dit herinnert de inwoners van Marken aan de crash van een Short Stirling BK 710-vliegtuig, wat gebeurde in de nacht van 25 op 26 mei 1943. Het propellerblad op het gedenkteken is afkomstig van de originele Short Shirling BK710.

Kom Marken bezoeken!

Kortom, genoeg bijzondere en historische bezienswaardigheden te bekijken op Marken! Kom genieten van al het moois en bijzonders dat deze old harbor in Noord-Holland te bieden heeft.

Een dagje in Marken combineren met een bezoek aan het wereldberoemde nabijgelegen vissersdorp Volendam? Rederij Volendam Marken Express vaart dagelijks op meerdere tijdstippen tussen Marken en Volendam. Je kunt zelf bepalen waar je op de boot stapt, dit is mogelijk in de haven van Marken en Volendam. De overtocht over de Gouwzee duurt een half uur. Aan boord kun je een drankje bestellen bij de Captain’s bar. Als het weer het toelaat, kun je op het bovendek genieten van het wijdse uitzicht over de Gouwzee. De audiogids vertelt meer over de rijke geschiedenis van beide dorpen.

Boek je boottickets voor de overtocht tussen Marken & Volendam bij Volendam Marken Express. Maak je dagje uit in Marken en Volendam compleet met een van onze arrangementen

Overige ‘Old Harbor’ must see & do’s

Bekijk ook onze tips voor bezienswaardigheden in Volendam, leuke uitjes met kinderen in Volendam en bezienswaardigheden in het nabij gelegen Monnickendam.

Bezienswaardigheden Marken

Shopping cart