Skip to content

Bezienswaardigheden in Volendam

Bezoek de bezienswaardigheden in Volendam

Ben je van plan om binnenkort Volendam te bezoeken? Volendam Marken Express heeft de vijf leukste bezienswaardigheden in Volendam op een rij gezet.

Geschiedenis van Volendam

Het authentieke en wereldberoemde, van oorsprong vissersdorpje, Volendam werd gesticht in de veertiende eeuw en werd een geliefde plek voor vissers en boeren om zich te vestigen. Vandaag de dag zijn de dijk en aangrenzende haven van Volendam nog altijd toeristische trekpleisters om te bezoeken. Enerzijds vind je de vissersboten die een groot deel van de inkomsten uitmaken, anderzijds vind je de traditionele houten gebouwen en huizen. Volendam is gelegen boven Amsterdam (ongeveer 20 minuten rijden). Het hele jaar door is Volendam een leuke plek om te bezoeken.

1. Verdwaal in Het Doolhof en de Oude Kom

Door deze bezienswaardigheden in Volendam te bezoeken, leer je het dorp echt kennen. Het Doolhof is het oudste deel van Volendam’s centrum. Het Doolhof is vernoemd naar de bebouwing die niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand is gekomen. De huizen en andere bouwwerken lijken wel willekeurig geplaatst te zijn. Verdwaal in de eeuwenoude straatjes en de smalle steegjes. Wanneer je om je heen kijkt, zie je prachtige gekleurde vissershuisjes, ophaalbruggetjes en verschillende kerken. Wandel ook rond in de Oude Kom (omgeving het Dril, langs het Havendijkje en Meerzijde).

Art Hotel Spaander

Kunstenaars die vroeger Volendam bezochten, werden geïnspireerd door Het Doolhof. Mede door de kunstwerken die werden gemaakt, is Volendam wereldwijd bekend geworden. Leendert Spaander (1855 – 1955) bevriende deze schilders. In zijn huis creëerde hij een plek om te werken. Later opende hij een hotel als ontmoetingsplek voor kunstenaars over de hele wereld. Dit brengt ons bij de volgende bezienswaardigheid in Volendam: Art Hotel Spaander. In Art Hotel Spaander vond een uitwisseling van ideeën plaats tussen de schilders. De schilderijen, die er nu nog hangen, zijn daarvan getuigen. Breng een bezoek aan dit unieke hotel en laat je creatieve geest inspireren!

2. Leer hoe Volendam aan zijn ‘palingsound’ kwam

Volendam staat bekend om zijn ‘palingsound’. Door Willem van Kooten (diskjockey Joost den Draaijer) is de palingsound geïntroduceerd. De sound staat voor klassieke, typisch Nederlandse stijl in de popmuziek dat is voortgekomen uit succesvolle Volendammer formaties. De paling verwijst enerzijds naar de belangrijke inkomstenbron van vele Volendammers en anderzijds op de ‘gladde’ muziek. In het Palingsoundmuseum wordt 100 jaar aan Volendamse muziekontwikkeling in beeld gebracht. Ontdek in het Palingsoundmuseum hoe de Volendammers aan hun unieke sound kwamen en hoe ze tot zo veel hits hebben kunnen komen!

Palingrokerij Smit Bokkum

Het Palingsoundmuseum is gelegen in palingrokerij Smit Bokkum. In de rokerij wordt al 150 jaar verschillende vissoorten gerookt; paling is de meest bekende. Het paling roken kun je vandaag de dag nog steeds met eigen ogen zien. Ook worden rondleidingen gegeven en uiteraard mag je naderhand wat lekkers proeven.

3. De geschiedenis van Volendam

Een van de educatieve bezienswaardigheden in Volendam is het Volendams Museum. Het museum geeft met levensechte taferelen en filmmateriaal het dagelijks leven van Volendamse inwoners weer. Het lijkt net of je weer in het eind van de 19e eeuw en in de eerste 50 jaar van de 20e eeuw bent. Bekijk hoe inwoners van Volendam woonden en werkten. Daarnaast worden Volendamse klederdracht en sierraden tentoongesteld. In het Volendams Museum is het bekende sigarenbandjeshuisje gevestigd met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen sigarenbandjes te zien.

4. Wandel over de wereldberoemde dijk

In ons lijstje met bezienswaardigheden mag de beroemde Volendamse dijk niet ontbreken. Wandel rond over de dijk en bekijk de vele souvenirwinkels. Moe geworden van al het wandelen? Strijk neer bij de gezellige cafés en terrassen. Geniet onder het genot van een verse vis of overheerlijke wafel van het uitzicht over het Markermeer. Aanschouw de vele boten die in de haven liggen en het uitzicht op de oude vissershuisjes. Mooier kan bijna niet.

5. De Volendamse Visafslag

De oude Visafslag van Volendam is gevestigd in de haven en bestaat uit een bouwlaag en zolderverdieping. In 1934 werd de visafslag gebouwd vanuit handelsoogpunt. Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw is het pand niet meer in gebruik als visafslag. Hedendaags worden in het houten gebouw verschillende handgemaakte producten verkocht.

6. Boottocht naar Marken met de Volendam Marken Express

Van het oergezellige, gastvrije Volendam naar het authentieke Marken; dat is wel een overtocht waard! Stap aan boord en geniet van de boottocht over de Gouwzee. Aan boord leer je met onze leuke audiogids alles over de fascinerende geschiedenis en de cultuur. Onderweg zie je schattige woningen, fietsen, tulpen en klompen.

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in het voormalige schiereiland Marken? We hebben de must see & do’s van Marken ook op een rijtje gezet.

Kortom, Volendam heeft verschillende leuke bezienswaardigheden! Kom genieten van al het moois en bijzonders dat het oud-Hollands vissersdorpje te bieden heeft. Volendam Marken Express biedt verschillende arrangementen aan. Ontdek in een dag al het moois dat beide dorpen te bieden hebben en zie nóg meer als je een e-bike huurt!

Wil je meer (praktische) informatie lezen voorafgaand aan je bezoek aan Volendam? Bekijk dan de FAQ pagina of check de pagina’s over bereikbaarheid en parkeren.

Download een kaart van Volendam

Via de onderstaande link kun je een kaart van Volendam en Marken downloaden met de leukste plekjes om te bezoeken.

Kaart van Volendam

Bezienswaardigheden in Volendam

Shopping cart