Skip to content

6x activiteiten in Marken!

6 leuke activiteiten in Marken

Activiteiten in Marken, wij zetten de 6 leukste voor je op een rij! Het voormalige eiland Marken is wellicht minder bekend onder toeristen dan het nabij gelegen Volendam. Niets is minder waar. Ook in het idyllische Marken is genoeg te doen.

Welkom op het authentieke schiereiland Marken

Wanneer je vanaf de dijk aan komt rijden in Marken, vallen de karakteristieke groene huisjes direct op. De kenmerkende groene huizen staan verspreid door het eiland. Om de overlast van mogelijke overstromingen zoveel tegen te gaan, bouwden de inwoners destijds de houten huizen op zogenoemde ‘werven’. Dit zijn kunstmatige heuvels van 2 tot 3 meter hoog. Vanaf de aanleg van de Afsluitdijk (in 1932) is het overstromingsgevaar geweken, maar de werven zijn gebleven.

Onze leuke activiteiten in Marken:

1. Bezoek het Kijkhuisje

De eerste activiteit in Marken die we graag willen delen, is een bezoek aan het Kijkhuisje. Het kijkhuisje is gelegen aan de haven in Marken. Stap het huisje binnen om te zien hoe een typische Marker woning vroeger was ingericht. Je stapt terug in de tijd en krijgt zo een inkijkje in hoe het leven was op het eiland Marken.

Adres Kijkhuisje: Haven 22, Marken

2. Wandel door de verschillende buurten

Een actieve manier om Marken te verkennen, is door een wandeling te maken door de verschillende buurten. Marken is een charmant schiereiland en dat proef je! Wandel door de verschillende buurten, over de ophaalbruggen, de smalle steegjes en gezellige buurten. Marken is opgedeeld in verschillende buurtschappen, bijvoorbeeld de Kets rondom de haven en de kerk, de Minnebuurt ten noorden van het oude dorp en de Moeniswerf in het noordoostelijke deel.

Wandelroutes door Marken

Het schiereiland heeft een oppervlakte van 3,7 km2. Binnen een kort tijdsbestek maak je een prachtige wandeling over het hele eiland. We raden je aan de wandeling te starten bij de parkeerplaats. Allereerst kun je richting de haven wandelen. Daarna kun je de wandeling vervolgen door de verschillende buurtschappen en kom je langs de authentieke woonhuizen. Wanneer de dijk in zicht komt, kun je doorlopen naar de bekende vuurtoren het ‘Paard van Marken’. Al met al is deze wandeling ongeveer 4 a 5 kilometer lang.

Andere leuke wandelroutes door Marken zijn bijvoorbeeld de ‘Wevenroute’ (6,18 km) of de route ‘Mooi Marken’ (8,69 km).

Marken Winkeltjesroute

Verspreid door Marken liggen een aantal speciale winkeltjes. Gezamenlijk vormen zij de Marker Winkeltjesroute. Neem tijdens de wandeling door Marken rustig de tijd om lekker rond te neuzen. Wat dacht je van oudhollandse snoepwaren in het Snoephuisje van Marken of luxe cadeauartikelen in de Winkel van Lijs. Bekijk hier de Marker Winkeltjesroute.

Bekijk de Marker Winkeltjesroute.

3. Boottocht Marken – Volendam

De haven van Marken vormt het centrale punt van het eiland. Rondom de haven vind je meerdere toeristische winkeltjes en tavernes met gezellige terrassen. Vanaf de zonovergoten terrassen heb je een wijds uitzicht op de Gouwzee. Gedurende dag meren vele bootjes aan; in de haven valt altijd wel iets te zien.

Meerdere keren per dag vertrekt de boot van Volendam Marken Express vanaf Marken naar de haven van Volendam. Combineer je bezoek aan Marken met een boottocht naar het nabij gelegen Volendam. Stap aan boord en geniet van een prachtig uitzicht over de Gouwzee en het Markermeer. Binnen 30 minuten stap uit je uit in de haven van Volendam. Ook in Volendam is er genoeg te doen en kun je veel activiteiten ondernemen. Bekijk hier onze tips voor een leuke dag in Volendam.

Boek je boottickets voor de boottocht Marken-Volendam online.

4. Wooden Shoe Factory Marken

Altijd al benieuwd geweest hoe authentieke klompen gemaakt werden? Bezoek dan het Klompenmuseum op Marken. Hier vind je klompen in alle soorten en maten. De traditionele klompenmaker laat zien hoe klompen van een blok hout gemaakt worden. Om deze klompen te maken, worden oude machines uit de jaren 30 gebruikt. Ook kun je een kijkje nemen in het klompenmuseum met allerlei oude of bijzondere klompen.

Adres Wooden Shoe Factory Marken: Kets 52, Marken

Bekijk de website van Wooden Shoe Factory.

5. Wandeling met een gids

Voor wandelliefhebbers is er de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids een wandeltocht over Marken te maken. Tijdens de wandeling wandel je langs alle bezienswaardigheden en breng je een bezoek aan het Marker Museum en een authentiek Marker huisje.

Een kaartje voor de wandeling met een gids door Marken is te koop bij het kassahuisje van de Volendam Marken Express. Het ticket kun je kopen tot 15.00 uur.

Adres kassahuisje: Havenbuurt 19, Marken.

6. Fietsen naar Marken

Tip voor een sportieve activiteit in Marken. Boek ons Landelijk Arrangement en stap op de fiets. Fiets door Marken, de omgeving of misschien wel naar Volendam en Edam. De keuze is aan jou! Ons Landelijke Arrangement is inclusief enkele boottocht Volendam-Marken (of andersom).

Bekijk meer informatie over ons Landelijk Arrangement.

Kom naar Marken!

Dat waren onze tips voor leuke activiteiten in Marken! Maak je dagje uit in Marken compleet met een van onze arrangementen.

Boek je boottickets voor de overtocht tussen Marken & Volendam bij Volendam Marken Express.

Bezienswaardigheden & andere must see’s

Bekijk ook onze aanbevelingen voor bezienswaardigheden in Marken en Volendamleuke uitjes met kinderen in Volendam en activiteiten in Marken met kids.

Mocht je nog vragen hebben, kun je ons altijd bereiken via 0299 36 33 31 of per mail: info@markenexpress.nl

Activiteiten in Marken

Shopping cart