Geschiedenis

Volendam Marken Express: ons verhaal

De Volendam Marken Express kent haar oorsprong in 1889. Destijds voeren de zeilbotters van schipper Dirk de Waart heen en weer tussen Volendam en Marken. Reizigers konden zelfs vanuit Amsterdam in Marken terecht komen, door een rondtrip met verschillende vervoersmiddelen te volgen van de Tweede Noordhollandsche Tramweg-Maatschappij. Zo kon er gekozen worden voor de stoomtram en de botters van de Waart. Begin twintigste eeuw werden hier twee stoomboten aan toegevoegd, namelijk de ‘Koningin Emma’ en de ‘President Roosevelt’.

In 1905 werd de rondrit geprofessionaliseerd door de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij, en de Marken Express genoemd. Deze naam werd ook gegeven aan de trams met speciale salonrijtuigen.

Directe verbinding tussen Amsterdam en Marken

Vanaf 1912 voer de eerste stoomboot van de Tramwegmaatschappij vanaf het tramstation, annex koffiehuis, bij Station Amsterdam Centraal. De directe verbinding tussen Amsterdam en Marken zorgde ervoor dat toerisme richting Marken en Volendam een vlucht nam. Schippers zagen hier wel brood in en boden verschillende veerdiensten richting Marken, dat tot 1956 enkel te bereiken was via het water.

Na de oorlog besloten verschillende veerdiensten samen te werken voor de veerdienst tussen Monnickendam en Marken, onder de naam ‘De combinatie’. Schippers Viskoper, Sta van Uiter, Hoff, Kes, de Groot, Schaap, Schaap en Klein sloten zo de handen ineen om niet in elkaars vaarwater te zitten.

Ook vanuit Volendam bestond er een veerdienst naar Marken, die haar oorsprong kent in 1920. Waar Kwakman, Veerman en Veerman (geen familie) eerst drie afzonderlijke veerdiensten hadden, verenigden zij zich in 1933 tot een enkele veerdienst: Rederij Veerman en Co.

Rederij Veerman en De Combinatie voeren decennialang tussen de dorpen heen en weer. Door de jaren heen stapten verschillende partners in en uit de rederijen. Toen in 1960 de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij stopte met de Marken Express, fuseerden De Combinatie en Rederij Veerman en Co tot een bedrijf, genaamd Rederij Volendam Marken Express.

Vandaag de dag

Vaart de Volendam Marken Express het hele jaar door de veerdienst tussen Volendam en Marken. Al bijna 100 jaar staat de Volendam Marken Express klaar om gasten een mooie dag in Volendam en in Marken te bezorgen. De overtocht is er niet zomaar een: het is een echte beleving. Wij bieden gasten het eilandgevoel, vanaf het moment dat ze bij ons aan boord stappen. Even lekker ertussenuit, uitwaaien op het water. 

Wij ontvangen je graag aan boord, waar de Volendamse gastvrijheid en de Marker tradities samenkomen om je een onvergetelijke dag te brengen