Bezoekers informatie

Op deze pagina vindt u alle informatie over de bestemmingen van de Volendam Marken Express. Van achtergrondinformatie over Volendam of Marken tot de beste parkeerplekken als u met de auto komt. Door een keuze te maken uit een van de onderwerpen krijgt u specifieke informatie over het onderwerp. U kunt ook gebruik maken van de FAQ. Mocht u nog andere vragen hebben, vul dan het contactformulier in.

Mag een hond mee aan boord ?

Je mag je viervoeter meenemen aan boord. Uiteraard zijn wij niet happig op bijtgrage honden en houdt de hond aangelijnd.

Kunnen rolstoelen mee aan boord ?

Onze schepen zijn rolstoel vriendelijk. Het is dus geen enkel probleem om met een rolstoel aan boord te gaan. Mocht het gaan om een groep met meerdere rolstoelen dan is het handig dit van te voren te melden.

Mag een fiets of (motor)scooter mee aan boord ?

Op al onze schepen is het mogelijk fietsen, brommers of (motor)scooters tegen een vergoeding mee te nemen tijdens de overtocht.

meer informatie

Zijn de parkeerplaatsen dichtbij ?

Daarbij, de parkeergelegenheden in zowel Volendam als Marken zijn dicht bij de opstapplaatsen van onze schepen. Vanaf auto of bus is het een mooie wandeling van ongeveer 5 minuten lopen.

meer informatie

Waar kan ik parkeren met een bus ?

Daarbij, de parkeergelegenheden in zowel Volendam als Marken zijn dicht bij de opstapplaatsen van onze schepen. Vanaf auto of bus is het een mooie wandeling van ongeveer 5 minuten lopen.

meer informatie

Hoe lang is mijn bootticket geldig ?

Tickets zijn een jaar geldig vanaf dag van aankoop, ook in combinatie met eventuele extra bestellingen

Ik kom op een andere dag dan ik had gereserveerd ?

Tickets zijn een jaar geldig vanaf dag van aankoop, ook in combinatie met eventuele extra bestellingen. Mocht je toch besluiten op een andere dag te komen dan kun je gewoon gebruiken maken van je tickets.

Ik heb geen barcodes ontvangen ?

Als het goed is ontvang je online bestelling  in je mail een bevestiging van de geboekte activiteiten. In een tweede mail zitten de specifieke barcodes die wij nodig hebben voor registratie. Graag beide uitprinten en meenemen tijdens je bezoek. Mocht je deze onverhoopt niet gekregen hebben kijk even in de spam box of meldt je bij de kassa van de Volendam Marken Express.

Ik krijg geen bevestiging van mijn online bestelling ?

Als het goed is ontvang je online bestelling  in je mail een bevestiging van de geboekte activiteiten. In een tweede mail zitten de specifieke barcodes die wij nodig hebben voor registratie. Graag beide uitprinten en meenemen tijdens je bezoek. Mocht je deze onverhoopt niet gekregen hebben kijk even in de spam box of meldt je bij de kassa van de Volendam Marken Express.

Ik wil geen nieuwsbrief meer ontvangen ?

Moeten we tijden doorgeven ?

De vertrektijden staan vermeld op de site. Je kunt met je tickets gewoon zelf een keuze voor een bepaalde tijd. Voor bepaalde arrangementen gelden vaste opstap tijden, deze staan vermeld bij de beschrijving van het arrangement.

Wat is er te doen op Marken ?

Ik heb een dag aangegeven op de site, ik kom een andere dag, moet ik dit dan wijzigen ?

Tickets zijn een jaar geldig vanaf dag van aankoop, ook in combinatie met eventuele extra bestellingen. Je hoeft dit dan ook niet te wijzigen.

De vertrektijden staan vermeld op de site. Je kunt met je tickets gewoon zelf een keuze voor een bepaalde tijd. Voor bepaalde arrangementen gelden vaste opstap tijden, deze staan vermeld bij de beschrijving van het arrangement.

Kan ik naar de vuurtoren op Marken lopen ?

De vuurtoren “Het paard van Marken” is alleen per fiets (circa 10 min) of lopend (circa 25 min) te bereiken. De minimum leeftijd voor de bezichtiging is 12 jaar. Honden zijn niet toegestaan.

Vaste reizigers programma

Bent u inwoner van Volendam of uit de regio Waterland en gaat u regelmatig met de boot voor werk, school of wellicht de boodschappen? Uiteraard houden wij rekening met u. Wilt u gebruikmaken van ons “Vaste reizigers”-programma, vul dan onderstaand formulier in. Met het formulier kunt u gelijk een pasfoto meesturen. Heeft u niet direct een pasfoto bij de hand of wilt u deze liever niet digitaal meesturen, dan kunt u zich bij ons aan de kassa melden voor registratie.

U geniet van de volgende voordelen:

  • 50% korting op enkele en retourtickets Volendam Marken Express;
  • 20% korting op consumpties en merchandise aan boord

Registratiekosten

Voor de registratie vragen wij u eenmalig €19,95 te betalen. Hiervoor ontvangt u van ons een persoonlijke reispas en vier retourtickets voor de Volendam Marken Express.
De persoonlijke reispas is persoonsgebonden en niet-overdraagbaar aan derden. Wel is het toegestaan om partner en kinderen op uw pas mee te laten reizen.
Wij verwelkomen u graag aan boord als vaste reiziger.

Registratieformulier vaste reizigers

Fiets of (motor)scooter meenemen

Let op! U dient uw eigen fiets te verzorgen!

Eigen fiets of (motor) scooter

Op al onze schepen is het mogelijk fietsen, brommers of (motor)scooters mee te nemen tijdens de overtocht. Dit is capaciteits gebonden, want het verschilt per schip hoeveel er mee kunnen. Het kan zijn dat u bij drukte moet wachten op het volgende schip. Wilt u dus zeker ervan zijn dat je fiets, brommer of (motor)scooter mee kan reserveer vooraf u tickets

Fiets of scooter huren

Onze geselecteerde partner heeft unieke elektrische, fietsen, scooters en nog veel meer. Maak het een onvergetelijke dag en huur en fiets of scooter volendamrentenevent.nl

Openbaar vervoer naar Volendam

U neemt bij het Centraal Station aan de achterzijde de bus van E.B.S. naar Volendam. Elke 15 minuten vertrekt er een bus naar Volendam. U kunt in de bus een kaartje kopen of reizen met uw O.V. Chip.
Meer info en vertrektijden http://www.ebs-ov.nl

Route naar Volendam

Via de A1 (Hilversum/Amersfoort), A2 (Utrecht) of A4 (Schiphol/Den Haag) richting Amsterdam rijden en de ringweg opzoeken door richting Zaandam/Zaanstad te volgen. De ringweg blijven volgen en de ringwegafslag Volendam nemen. Vanaf daar is het nog 15 km naar Volendam. Vanuit het centrum van Amsterdam kan het beste de IJtunnel worden genomen die rechtstreeks naar Volendam leidt. De laatste afslag Volendam is bij een Van der Valk Motel en vanaf dit punt is het nog zo’n twee km voordat Volendam, via een mini-rotonde (rechtsaf), wordt binnengereden. De hoofdweg (Julianaweg) rijdt u rechtdoor en bij het VVV kantoor bent u in het centrum van Volendam.

Openbaar vervoer naar Marken

U neemt bij het Centraal Station in Amsterdam aan de achterzijde de bus van E.B.S. naar Marken. Elke half uur vertrekt er een bus naar Marken. U kunt in de bus een kaartje kopen of reizen met uw O.V. Chip.
Meer info en vertrektijden http://www.ebs-ov.nl

Route naar Marken

Via de A1 (Hilversum/Amersfoort), A2 (Utrecht) of A4 (Schiphol/Den Haag) richting Amsterdam rijden en de ringweg opzoeken door richting Zaandam/Zaanstad te volgen. De ringweg blijven volgen en de ringwegafslag Volendam nemen. Vanaf daar is het nog zo’n 10 km tot aan afslag Monnickendam. Neem deze afslag en rijd alsmaar rechtdoor totdat u Monnickendam weer uitrijdt. Volg de dijk voor 10km, u komt vanzelf uit op Marken.

Parkeren op Marken

Bezoekers van Marken kunnen eigenlijk maar op een manier parkeren. Direct wanneer u Marken binnen rijdt vindt u aan uw linker hand een grote parkeerplaats. Als bezoeker moet u hier parkeren, het is niet mogelijk om verder te rijden. Per voertuig en het aantal bezoekers wordt er een toeristenbelasting in rekening gebracht. Zie het tabel hieronder voor meer informatie.

Parkeren in Volendam

Een bezoek aan rederij Volendam Marken Express kan ook beginnen met de auto. In Volendam zijn er verschillende gelegenheden om de auto te parkeren. Op vele plekken geldt er een een blauwe zone wat kan varieren van 1,5 uur to 3 uur. Maar ook is er de mogelijkheid om de auto zonder tijdslimiet te parkeren. Dit houdt echter wel in dat er een klein stukje gelopen moet worden.

Verkeersregeling op de dijk in Volendam

Vanaf 11.00 uur tot 23:00 kunt u op het hele en het halve uur gedurende 10 minuten vanaf het art hotel Spaander de dijk afrijden, en kunt u om kwart over en kwart voor het hele uur vanaf het Noordeinde gedurende 10 minuten de dijk oprijden. Let u er vooral goed op dat de elektronische paal één voertuig per keer door laat en na elk voertuig weer omhoog komt.

Vanaf 19.00 uur kunt u vrij afrijden vanaf het art hotel Spaander, echter voor het oprijden vanaf het Noordeinde geldt de regeling tot 23.00 uur. Tot 11.00 uur en na 23.00 uur is al het verkeer mogelijk zonder enige belemmering.

Parkeren Marinapark Volendam

Parkeerterrein Marinapark (dichtbij het centrum, begin van de dijk). Wanneer u Volendam binnenrijdt via de N517 volgt u na de eerste rotonde rechtsaf/rechtdoor de Julianaweg. Na ongeveer 300 meter treft u aan uw rechterhand de oprit naar het Marinapark waar u aan het begin op een parkeerterrein met een parkeerschijf 1,5 uur kan parkeren en verder op het park onbeperkt (gratis parkeren).

Parkeerterrein Zuideinde Volendam

P-Zuideinde parkeerterrein, volg P-route-centrum en rechtdoor naar de P-Parallelweg (postcode 1131 DM), onder aan de Dijk (gratis parkeren). Dit is een zeer groot gratis parkeerterrein en geschikt voor bussen en touringcars.

Parkeerterreinen Centrum Volendam

U volgt op de Julianaweg de P-borden-Centrum. U treft dan aan de Zeestraat twee parkeerterreinen:

P- Amvo (gratis parkeren) (Niet mogelijk tijdens kermis)
P- Winkelcentrum Havenhof (betaald parkeren)
In het centrum van Volendam is een blauwe zone van kracht. Let op! Dit varieert van een half naar 1,5 uur parkeren.

Volendam gastvrij en fotogeniek

Een Volendammer zei ooit: er zijn 16 miljoen Nederlanders en 22.000 Volendammers. Geen speld tussen te krijgen. Zeker als je je realiseert dat het, naast een logische rekensom, ook iets zegt over de volksaard van de Volendammers. Zij zijn werkelijk anders dan de gemiddelde Nederlander. Volendam is een plaats van keiharde werkers, van een hechte gemeenschap, van gastvrijheid en een rijke historie. Volendam is bekend en wereldberoemd. Bekend in Nederland als hofleverancier van artiesten en ambachtslieden en beroemd in heel de wereld als een uniek stukje Nederland.

Tussen huizen en de vissershaven

Volendam werd in de 14e eeuw gesticht als Follendam. Al snel werd de havenplaats een geliefde plek voor vissers en boeren om zich te vestigen. Vandaag de dag is de haven van Volendam en De Dijk, die langs die haven loopt, nog altijd de toeristische trekpleister. Jaarlijks struinen duizenden bezoekers door het gezellige stadje, met aan de ene kant panden in typisch Volendamse bouwstijl en aan de andere kant de haven met vissersschepen.

Gastvrijheid als tweede natuur

En de Volendammers weten alles van gastvrijheid, getuige de vele winkeltjes, de horeca en de fotowinkels waar u in authentieke klederdracht gefotografeerd kunt worden. Volendam kent verder diverse musea en een bezoek aan het zogenoemde ‘doolhof’, een woonwijk met smalle kronkelende straatjes, bruggetjes en slootjes, is een must see. En begrijpelijk: tussen de smalle straatjes doemt de ene na de andere perfecte fotolocatie op van het Nederland zoals je je dat voorstelt van vroeger tijden: met kleine huisjes, smalle grachtjes en ophaalbruggen. De Volendammers hebben hun eigen kijk op toeristen. Zelf plegen ze te zeggen: ‘U bent geen toerist op Volendam, U bent bij ons te gast’. En dat voelt en merkt u als u in Volendam rondloopt.

Download een kaart van Volendam

Via onderstaande link kunt u een kaart van Volendam en Marken downloaden. Hierop staan de leukste plekjes om te bezoeken!

Het authentieke Marken

‘Mereke’: Houten huisjes, klompen en terpen

Marken (door de bewoners uitgesproken als Mereke) is een schiereiland omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Heden ten dage is het mogelijk Marken via het land te bezoeken, maar tot in 1957 was Marken een geïsoleerd eiland. Eerst in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. Het eiland Marken werd voor het eerst bewoond in de dertiende eeuw door monniken uit Friesland. Zij leefden van veeteelt en landbouw. Echter, het laaggelegen Marken viel regelmatig ten prooi aan het zilte water van de Zuiderzee. Daarom besloten de bewoners hun huizen op terpen te bouwen. Een terp is een kunstmatige heuvel die bij hoogwater veiligheid moet bieden.

Wonen met het wassende water

De terpen op Marken heten ook wel ‘werven’. Op dit moment zijn er op Marken nog 12 oude terpen te vinden. 11 zijn er bewoond, de 12e doet dienst als begraafplaats. De groei van de bevolking van het eiland ging hand in hand met de komst van een nieuwe bron van inkomsten in de 17e en 18e eeuw: de visserij. De nieuwe huizen die nodig waren in die tijd werden niet, zoals vanouds, op terpen gebouwd, maar op palen. Dit type bouwstijl is tot de dag van vandaag zichtbaar op Marken. Helemaal voor wie goed kijkt: sommige voormalige paalwoningen zijn heden ten dage uitgevoerd met een extra verdieping onder het bestaande huis. Dit was het directe gevolg van de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Die Afsluitdijk had immense gevolgen voor het eiland. Ja, de zee werd getemd, het gevaar van het wassende water werd ingekapseld, maar het betekende ook het begin van het einde van de florerende visserij op Marken.

Verbonden en toch uniek

Voor het voormalige eiland is ook het jaar 1957 een markeerpunt. De dijk die in dat jaar werd aangelegd tussen het vaste land en Marken bracht het eerder zo geïsoleerde eiland in directe verbinding met de rest van Nederland. Ondanks die aansluiting met de ‘echte wereld’ heeft Marken haar authentieke karakter behouden. Wie vandaag op Marken rondloopt, waant zich zomaar in de vorige eeuw. Met bewoners in klederdracht, houten huizen op palen en terpen en smalle steegjes waarnaast de kleding op palen in de tuin te drogen hangt. Het Paard van Marken, de vuurtoren op de uiterst oostelijke punt van het eiland, getuigt nog dagelijks van de vissershistorie. Marken ademt niet alleen geschiedenis, Marken is de vaderlandse geschiedenis in levende lijve.

Download een kaart van Marken

Via onderstaande link kunt u een kaart van Volendam en Marken downloaden. Hierop staan de leukste plekjes om te bezoeken!

De historische havenstad Monnickendam

Slecht 15 minuten vanaf Amsterdam

Alleen al de reis naar het prachtige havenstadje Monnickendam is de moeite waard. Stel u vertrekt vanaf Amsterdam Centraal, dan bent u in slechts 15 minuten in het historische havenstadje aan de Gouwzee. U heeft dan de drukte en de stad letterlijk achter u gelaten en deze ingeruild voor weilanden en vogels, koeien en schapen, bootjes en slootjes.

Het echte Nederland, het authentieke Nederland. Al vanuit de verte herkent u de stad Monnickendam in de gemeente Waterland. De Grote Kerk (begin bouw omstreeks 1400) steekt trots boven het land uit.

De stadsrechten van Monnickendam

Trots zijn ook de ongeveer 10.000 inwoners. Op hun stadsrechten, verworven in 1355. Wie het knusse en Anton Piek-achtige Monnickendam met haar historische pandjes, grachtjes en oude haven abusievelijk een dorp durft te noemen, kan zeker zijn van een klein lesje geschiedenis. Over Monniken uit Friesland in de 13e eeuw, de Graaf van Holland en jaren van scheepsbouw en aal-roken.

De speeltoren van Monnickendam

Je zou het er bijna om doen. Bij een bezoek aan Monnickendam hoort een kijkje bij (of in) museum De Speeltoren. Gelegen in het hart van de stad, nabij de historische haven, huist in die Speeltoren het oudste nog bespeelde carillon van de wereld. Daarnaast staat Monnickendam bekend om zijn vele panden met gevelstenen, natuurgebied het Hemmeland en het is de thuishaven van vele schepen van de Bruine Vloot, traditionele zeilschepen zoals botters en kotters. En Monnickendam is van oudsher het derde been in de driehoek met Volendam, Marken en Monnickendam. Een afvaart naar Volendam met de Volendam Marken Express is dan ook zeker aan te raden.

Een verhaal over de strijd tegen het water

Van watersnood tot Afsluitdijk. De Zuiderzee.

Het is een stuk water dat zowel de trots als de pijn van Nederland in zich draagt. Tot 1932 was de Zuiderzee een binnenzee. Let wel: voor die tijd spraken we van Amsterdam aan zee. Van Volendam aan zee en van Marken aan zee. Grote overstromingen en rampen zouden de geesten in Nederland rijp maken voor het grootste gevecht dat we ooit streden: die tegen het water.

Voor 1916:

Amsterdam, Marken en Volendam liggen aan zee, De Zuiderzee. Deze meet ongeveer 6.000 vierkante kilometer in oppervlakte. Aan de oevers van de Zuiderzee ontstaan vissers- en handelsgemeenschappen.

1916:

Watersnoodramp teistert Nederland. Op 13 en 14 januari slaat het noodlot toe. Een stormvloed drijft het zeewaterpeil in de Zuiderzee op, terwijl overmatig smeltwater in de grote rivieren van Nederland vanuit het binnenland druk zet op dezelfde Zuiderzee. Het gevolg is dat de dijken bij tientallen plaatsen aan de Zuiderzee doorbreken. Het dodental is gering, maar de schrik zit er goed in.

1918:

De Zuiderzeewet wordt aangenomen. Door de gevolgen van de Watersnoodramp twee jaar eerder zijn de geesten in Nederland rijp: de zee moet bedwongen worden, ongeacht de consequenties voor vissers en zeelieden.

1932:

Nederland gaat de strijd aan met het water, met name met de onstuimigheid van de zee. De Afsluitdijk tussen Den Oever (Noord Holland) en Zurich (Friesland) wordt voltooid. De 32 kilometer lange zeewering betekent het einde van de Zuiderzee. Het gebied onder de Afsluitdijk gaat IJsselmeer heten. Het water wordt brak in plaats van zout. Dit heeft grote gevolgen voor de vissersgemeenschappen.

1940:

Er wordt een begin gemaakt aan het droogleggen en inpolderen van de toekomstig 12e provincie van Nederland: Flevoland. Voor 1940 bestaat vrijwel het gehele gebied louter uit water.

1953:

Dit jaar staat in Nederland synoniem voor ‘De Watersnoodramp’. Een combinatie van westerstorm en een springrij zorgt in de nacht van 31 januari op 1 februari voor een catastrofe in zuidelijk Nederland. De Afsluitdijk doorstaat haar eerste grote proef. Waar in Zuid-Nederland 1836 mensen overlijden, 100.000 mensen hun huizen verliezen en 200.000 hectare grond onder water komt te staan, blijft de schade in het gebied van de voormalige Zuiderzee tot een minimum beperkt.

1957:

De aanleg van de dijk naar Marken. Het eiland Marken wordt hierdoor een schiereiland, verbonden met de vaste wal door de Zeedijk. Bevoorrading door ijszeilers in de winter is niet langer nodig. De hechte gemeenschap op Marken wordt toegankelijker voor buitenstaanders.

1976:

De Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, wordt afgebouwd. Marken en Volendam liggen niet langer aan het IJsselmeer, maar aan het Markermeer. De bedoeling is om in het Markermeer nog meer land te ontginnen. Marken zal op die manier zijn eilandstatus verliezen en onderdeel van een groter ontpolderd gebied worden.

1986:

Nederland krijgt officieel een 12e provincie. Flevoland, ten westen van Marken, is in zijn geheel ‘gewonnen’ op het water. Een ingenieus project van inpoldering leidt tot 1.500 vierkante kilometer extra grondoppervlak in Nederland.

2003:

Er wordt officieel besloten geen delen van het Markermeer te ontpolderen. Marken zal een schiereiland blijven.

Touroperators & Agents

Voor touroperators en partners en partners maken wij uitzonderingen. Komt u vaker bij ons of bent u van plan dit te doen? U kunt zich bij ons registreren.

Zodra u bij ons geregistreerd bent kunt u uw eigen boekingen maken in ons syteem op de afvaarten die voor u het meest geschikt zijn.

Voor meer informatie bel 0299 363331 of mail naar info@markenexpress.nl

Start typing and press Enter to search