Cart
0

Afrekenen

0 items - €0,00

  • €0,00 × 0
Checkout Afrekenen: €0,00

Over de Volendam Marken Express

Het verhaal van de Volendam Marken Express begint omstreeks 1920 met drie mannen uit vissersplaats Volendam. Jan Kwakman, Bruin Veerman en Piet Veerman die ondanks hun achternamen geen familie waren. Drie mannen die ongeveer gelijktijdig van de nood een deugd maakten. De nood zat in de terugloop van de inkomsten van de visserij. De deugd in de opkomende behoefte van toeristen om het eiland Marken te bezoeken.

Het zou tot 1933 duren voordat de drie mannen, vrienden ondertussen, zich zouden verenigen in één bedrijf, Rederij Veerman en Co. Het was het officiële startschot voor de Volendam Marken Express.

Pionieren en behelpen

In de beginjaren voer de reder met 2 open vletjes van een meter of zeven van de ene naar de andere vissersplaats. Zeildoek dat aan de zijkant van de boot was gespannen, diende als reclame. Het was behelpen, logisch, want het was crisistijd. Met regen of een sterke golfslag was de overtocht geen pretje. En om benzine te besparen zetten de schippers de motor reeds uit wanneer de havenmond bereikt was. Pionieren en behelpen was het.

Bevrijders werden toeristen

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toerisme in een stroomversnelling. Zeker ook omdat Amerikaanse en Canadese militairen op Volendam en Marken het ‘echte Nederland' wilden bezichtigen. Ze kwamen af op de houten huisjes, de klompen en klederdracht en de winkeltjes met laag geprijsde souvenirs. Het was de boost die de Volendam Marken Express op zou stuwen in de vaart der volkeren.

Ondernemerschap in het bloed

Vandaag de dag staan Volendammers bekend om hun ondernemerschap en werklust. Ook daar is de Volendam Marken Express een goed voorbeeld van. Het geld dat verdiend werd, werd geïnvesteerd in het bedrijf. Er kwamen nieuwe schepen bij: de eersten waren overdekt (!) voor een mannetje of 20 tot 30, later, in 1947, werd de ‘Toerist' toegevoegd aan de vloot. De ‘Toerist' kostte een godsvermogen in die tijd, liefst 35.000 gulden. Maar dan kreeg je ook wat: een motorschip met ruimte voor 50 personen.

Een ramp die geen ramp bleek

De kracht van de Volendam Marken Express is altijd samenwerking en expansie geweest. Concurrenten werden door de jaren heen ingelijfd, uitgekocht of overgenomen. Toch leek zich in 1957 een ramp te voltrekken: het Eiland Marken werd met een dijk verbonden aan het vaste land. De Volendam Marken Express vreesde het einde van haar veerdienst. Niets bleek echter minder waar. Toeristen uit binnen- en buitenland bleven de boottocht verkiezen boven de lastige landverbinding met het schiereiland Marken. In de jaren '80 werd zelfs, onder druk van het stijgend aantal bezoekers, gekozen om de hele vloot langzaam te vervangen en moderniseren. Met als kroonjuweel de aanschaf van de MPS Volendam in 1990. Het schip kostte een miljoen gulden, maar bood dan ook plaats aan 90 toeristen benedendeks en nog eens 185 bovendeks. In 2011 werd het huidige vlaggenschip, de Jan Smit, in de vaart genomen. Deze kostte maar liefst €1,7 miljoen en biedt plaats aan 275 passagiers.

Nog altijd vernieuwend

Vandaag de dag, 80 jaar na het ontstaan, ontwikkelt en vernieuwt de Volendam Marken Express zich nog steeds. Naast de vertrouwde veerdienst tussen Volendam en Marken is het mogelijk om op bestelling vrijwel elke havenstad en –plaats in de omgeving aan te doen. Van Muiden tot IJmuiden en van Amsterdam tot Enkhuizen. Met private en partycruises, feesten, vergaderingen en bedrijfsuitjes.

Contact Rederij Volendam Marken Express

Bezoekadres:  
Haven 39
1131 EP
Volendam - Holland

Tel 0299 363331
Fax 0299 367466
Email info@markenexpress.nl
KVK 37084806
BTW NL8079.66.459.B.01