Bezoekers informatie

Meer informatie nodig of vragen over je bezoek aan Volendam Marken Express? Lees onze FAQ’s of bekijk meer pagina’s via het rechtermenu.

Bieden jullie ook arrangementen aan?

Jazeker! Wij bieden diverse arrangementen aan, leuk voor jong en oud! Denk aan complete familie-uitjes of activiteiten om te ondernemen met vrienden. Bekijk ons complete aanbod aan arrangementen.

Onze arrangementen bestaan uit verschillende producten, zoals een overtocht naar Marken en traditionele foto in klederdracht. Je mag zelf de planning van je dagje uit en de vaartijden van je heen-en terugreis naar Marken bepalen. Raadpleeg voor vertrek altijd de actuele vaartijden.

Hoelang duurt de boottocht van Volendam naar Marken?

De boottocht van Volendam naar Marken (en andersom) duurt 30 minuten.

Kunnen rolstoelen mee aan boord?

De Ms. Jan Smit is geheel gelijkvloers en geschikt om met een rolstoel aan boord mee te nemen. De overige schepen van onze vloot hebben een rolstoellift en zijn beperkt rolstoel toegankelijk.

Mocht je met een groep met meerdere rolstoelen ons bezoeken, gelieve voorafgaand aan het bezoek contact met ons opnemen.

Mag een fiets of (motor)scooter mee aan boord?

Op al onze schepen is het mogelijk fietsen, brommers of (motor)scooters tegen een vergoeding mee te nemen tijdens de overtocht. Reserveren is niet nodig; een ticket kopen wel. Mocht het om een groep gaan met meerdere fietsen, meld dit dan even van tevoren.

Hoe lang is mijn bootticket geldig?

Gekochte tickets zijn een jaar geldig vanaf dag van de aankoop, ook in combinatie met eventuele extra bestellingen

Zijn honden toegestaan aan boord?

Ja zeker! Je mag je trouwe viervoeter aangelijnd meenemen aan boord. Uiteraard zijn wij niet happig op bijtgrage honden. Houd de hond tevens aangelijnd aan boord.

Waar kan ik parkeren in Volendam & Marken?

De parkeergelegenheden in zowel Volendam als Marken zijn dichtbij de opstapplaatsen van onze schepen. Vanaf de auto of bus is het een mooie wandeling van ongeveer 5 minuten lopen.

Bekijk meer informatie over parkeren in Volendam en Marken.

Waar kan ik parkeren met een bus ?

De parkeergelegenheden in zowel Volendam als Marken zijn dichtbij de opstapplaatsen van onze schepen. Vanaf de parkeerplaats is het een mooie wandeling van ongeveer 5 minuten lopen naar onze schepen.

Op de parkeerplaats ‘Marinapark’ in Volendam is ruimte voor 6 touringcars. Ook kunnen bussen parkeren op de grote parkeerplaats aan de Parallelweg achter het Noordeinde in Volendam.

Mag ik op een andere dag komen dan ik had gereserveerd?

De tickets zijn een jaar geldig vanaf dag van aankoop, ook in combinatie met eventuele extra bestellingen. Mocht je besluiten om een andere dag te komen, kun je gewoon gebruikmaken van je tickets.

Ik heb na mijn online bestelling geen barcodes ontvangen

Direct na je online bestelling ontvang je een mail waarin je de bevestiging vindt van de geboekte activiteiten. In deze mail vind je tevens de bijbehorende tickets en barcodes. Wij verzoeken je deze mail met tickets geprint mee te nemen, of deze tickets op je telefoon mee te nemen.

Voor de door jou bestelde producten zonder barcode kun je, op vertoning van de bestelling, de fysieke tickets afhalen bij ons kassahuisje aan de kade in Volendam (Haven 39) of Marken (Havenbuurt 22).

Mocht je onverhoopt geen mail hebben ontvangen, check dan eerst je spam box. Is deze ook leeg, meld je dan aan de kassa van de Volendam Marken Express.

Ik ontvang geen bevestiging van mijn online bestelling

Komt de bevestiging van je online bestelling niet binnen in je inbox? Check dan altijd eerst je spambox. Is deze leeg, neem dan contact met ons op of kom langs bij de kassa van de Volendam Marken Express. Adres: Haven 39 in Volendam | Havenbuurt 22 in Marken.

Moet ik een gewenste vertrektijd doorgeven?

De actuele vertrektijden zijn te vinden op onze website. Je kunt met je tickets zelf een keuze voor een bepaalde vertrektijd van/naar Volendam/Marken. Je bent hier vrij in.

Voor bepaalde arrangementen gelden vaste opstaptijden, deze staan omschreven bij het arrangement.

Let op de tijdstippen van onze laatste afvaart! Deze verschillen in de zomer- en winterperiode. Raadpleeg daarom altijd de actuele vertrektijden voor je bezoek.

Kan ik naar de vuurtoren 'Het Paard van Marken' op Marken lopen?

De vuurtoren “Het Paard van Marken” is per fiets (circa 10 min) of lopend (circa 25 min) te bereiken vanaf de haven van Marken. De minimum leeftijd voor de bezichtiging aan “Het paard van Marken” is 12 jaar. Honden zijn niet toegestaan.

Kan ik als inwoner van de gemeente Waterland / Edam-Volendam korting ontvangen?

Jazeker!

Als inwoner van de gemeente Waterland en Edam-Volendam kun je genieten van voordeel: het vaste reizigersprogramma. Met het vaste reizigersprogramma vaar je voor de helft van de prijs met ons mee. Ook ontvang je 20% korting bij je aankopen aan de bar aan boord. De prijs van een retourticket met ons vaste reizigersprogramma bedraagt € 6,75 en een enkele reis bedraagt € 4,38. Een overtocht aan boord van de Volendam Marken Express neemt een half uur in beslag. Voor de registratie vragen wij eenmalig een bedrag van € 15,00.

Je kunt je eenvoudig online registeren via deze pagina.

Wij verwelkomen je graag aan boord als vaste reiziger!

Is de vaste reizigerspas persoonsgebonden?

De reispas van ons vaste reizigersprogramma is persoonsgebonden en niet-overdraagbaar aan derden. Wel is het toegestaan om je partner en kinderen op je pas mee te laten reizen. Zij genieten dan van dezelfde voordelen.

Wat is de afvaart locatie?

Onze boot naar Marken vertrekt vanuit de haven in Volendam. Adres: Haven 39, 1131 EP Volendam

In Marken vertrekt de boot naar Volendam vanuit de haven. Adres: Havenbuurt 19, 1156 AL Marken

Is er een toilet aan boord?

Op alle schepen is een toilet aanwezig.

Mag ik zelf het programma van mijn dag bepalen?

Je bent vrij in het bepalen van de vaartijden van je heen- en terugreis en de invulling van je dag.

Vanwege de mogelijke drukte, doen we graag een voorstel van de invulling van dagje Volendam en Marken. Begin bijvoorbeeld je dag met een foto in Volendamse klederdracht bij Fotograaf Volendam op de dijk. Fotograaf Volendam is gelegen tegenover de afvaar locatie van onze boten. Maak vervolgens de overtocht naar Marken, dit duurt circa 30 minuten. Bezoek de verschillende bezienswaardigheden in Marken. Trek gekregen? Rust even uit met een lekkere lunch of snack bij restaurant Taverne de Visscher, de oudste taverne van Marken. Wandel vervolgens nog wat rond op Marken en vaar terug met de boot naar Volendam. Om je dag uit compleet te maken, kun je nog een bezoek brengen aan de wafel-demonstratie bij Woltjes Backerij en genieten van een lekkere wafel. Ook kun je een bezoek brengen aan de leuke attractie ‘Experience Volendam‘ (duur: 30 minuten) .

Wist je dat wij verschillende scherp geprijsde arrangementen hebben samengesteld? Alle arrangementen zijn inclusief retour bootticket. Neem eens een kijkje op onze arrangementen pagina.

Vanaf waar vertrekt de Volendam Marken Express?

De Volendam Marken Express vertrekt uit Volendam vanaf Haven 39, 1131 EP.

In Marken stap je op de boot van Volendam Marken Express naar Volendam vanaf Havenbuurt 19, 1156 AL.

Vaste reizigersprogramma

Als inwoner van de gemeente Waterland, kun je genieten van veel aantrekkelijke voordelen, namelijk het vaste reizigersprogramma. Hetzelfde geldt voor de inwoners in de gemeente Edam-Volendam. Hieronder leggen wij je graag uit wat voor interessants we je te bieden hebben.

Tarief vaste reizigersprogramma

Met het vaste reizigersprogramma vaar je voor de helft van de prijs met ons mee. Ook ontvang je 20% korting bij je aankopen aan de bar aan boord.

Normaal gesproken kost een retourticket € 13,50 en een enkele reis € 8,75. Met ons vaste reizigersprogramma komt dat dus neer op respectievelijk € 6,75 en € 4,38. Een overtocht aan boord van de Volendam Marken Express neemt een half uur in beslag.

Registratie

Voor de registratie vragen wij eenmalig een bedrag van € 15,00. Je kunt je eenvoudig online registeren via het onderstaande registratieformulier. (Stuur samen met het formulier gelijk een pasfoto mee!) Vervolgens ontvang je van ons een persoonlijke reispas en twee retourtickets voor de Volendam Marken Express. De reispas is persoonsgebonden en niet-overdraagbaar aan derden. Wel is het toegestaan om je partner en kinderen op je pas mee te laten reizen. Zij genieten dan van dezelfde voordelen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie te weten komen over het vaste reizigersprogramma van Marken Express? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0299 – 36 33 31.

Wij verwelkomen je graag aan boord als vaste reiziger!

Registratieformulier vaste reizigers

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ

Fiets of (motor)scooter meenemen

Let op! U dient uw eigen fiets te verzorgen!

Eigen fiets of (motor) scooter

Op al onze schepen is het mogelijk fietsen, brommers of (motor)scooters mee te nemen tijdens de overtocht. Dit is capaciteit gebonden: het verschilt per schip hoeveel er mee kunnen. Het kan zijn dat je bij drukte moet wachten op het volgende schip. Wil je verzekerd zijn van de overtocht van jouw fiets, brommer of (motor)scooter? Reserveer dan vooraf jouw tickets.

Fiets of scooter huren

Onze geselecteerde partner heeft unieke elektrische, fietsen, scooters en nog veel meer. Maak het een onvergetelijke dag en huur en fiets of scooter rent-event.nl

Let op! Je fiets is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Openbaar vervoer naar Volendam

Neem bij het Centraal Station van Amsterdam aan de achterzijde de bus van E.B.S. naar Volendam. Elke 15 minuten vertrekt er een bus naar Volendam. Je kunt in de bus een kaartje kopen of reizen met je ov-chipkaart.

Raadpleeg de website van 9292ov voor de meest actuele reisinformatie.

Autoroute naar Volendam

Rijd via de A1 (Hilversum/Amersfoort), A2 (Utrecht) of A4 (Schiphol/Den Haag) richting Amsterdam. Zoek de ringweg op door richting Zaandam/Zaanstad aan te houden. Blijf de ringweg volgen en neem de ringwegafslag Volendam. Vanaf daar is het nog 15 kilometer naar Volendam.

Kom je vanuit het centrum van Amsterdam? Neem dan de IJtunnel die je rechtstreeks naar Volendam leidt. Bij de laatste afslag richting Volendam vind je het Van der Valk Hotel Volendam. Vanaf dit punt is het nog zo’n twee kilometer voordat je Volendam, via een mini-rotonde (rechtsaf), binnenrijdt. Rijd de hoofdweg (Julianaweg) af. Arriveer je bij het VVV-kantoor, dan bevind je je in het centrum van Volendam.

Plan van tevoren je reis via een reisplanner.

Openbaar vervoer naar Marken

Neem bij het Centraal Station in Amsterdam aan de achterzijde de bus van E.B.S. naar Marken. Elke half uur vertrekt er een bus naar Marken. In de bus kun je een kaartje kopen of reizen met jouw ov-chipkaart.

Meer info en vertrektijden vind je op 9292ov.nl

Route naar Marken

Rijd via de A1 (Hilversum/Amersfoort), A2 (Utrecht) of A4 (Schiphol/Den Haag) richting Amsterdam. Zoek de ringweg op door richting Zaandam/Zaanstad aan te houden.

Blijf de ringweg volgen en neem de ringwegafslag Volendam. Vanaf daar is het nog zo’n 10 km tot aan afslag Monnickendam. Neem deze afslag en rijdt alsmaar rechtdoor totdat je Monnickendam weer uitrijdt. Volg de dijk gedurende 10 kilometer. Je komt dan vanzelf uit op Marken.

Parkeren op Marken

Bezoekers van Marken kunnen eigenlijk maar op een manier parkeren. Direct wanneer je Marken binnenrijdt, vind je aan je linkerhand een grote parkeerplaats.

Adres: Kruisbaakweg 1, Marken

Als bezoeker dien je op deze parkeerplaats te parkeren, het is niet mogelijk om verder te rijden. Per voertuig en het aantal bezoekers wordt er een toeristenbelasting in rekening gebracht.

Sinds januari 2019 is het niet meer toegestaan om langs de weg (N518) te parkeren.

Parkeren auto

Het parkeren van een auto op het grote parkeerterrein van Marken bedraagt € 3,00 per uur (per 10 minuten betalen is mogelijk), met een maximum van € 9,00 per dag*.

Parkeren touringcar

Het parkeren van een touringcar op het grote parkeerterrein van Marken bedraagt € 15,00 per dag*.

Jaarkaart parkeren

Wanneer je meerdere keren per jaar Marken bezoekt, ben je met een jaarkaart voordeliger uit! Je parkeert het hele jaar op de algemene parkeerplaats met hetzelfde kenteken voor een voordeliger tarief. Bekijk meer informatie over de jaarkaart.

Parkeren in Volendam

Een bezoek aan Rederij Volendam Marken Express kan ook beginnen met de auto. In Volendam zijn er verschillende gelegenheden om de auto te parkeren. Wij hebben een aantal parkeertips in Volendam op een rij gezet.

Belangrijk om te weten, is dat Volendam geen betaald parkeren op straat kent. Wel heeft Volendam blauwe zones waar je maximaal 1.5 uur met een blauwe parkeerschijf mag parkeren.

Betaald parkeren in Volendam

Op de terreinen van Havenhof en Hotel Spaander dient u te betalen.

Parkeergarage in Volendam

In de parkeergarages kun je het beste parkeren wanneer je langer wilt parkeren. In deze parkeergarages geldt betaald parkeren.

Parkeergarage Havenhof

 • Deze parkeergarage ligt onder het gelijknamige winkelcentrum aan de Zeestraat.
 • Adres: Zeestraat 21, 1131 ZD Volendam
 • Tarief*: € 2,50 per uur, maximaal dagtarief € 12,50
 • Openingstijden*: 08.00-20.00 uur
 • Let op, uitrijden na sluitingstijd is niet mogelijk!

Parkeergarage Centrum Volendam

 • Deze parkeergarage is gelegen onder het woningcomplex Julianaweg-Kielstraat
 • Ingang is in de Boegstraat, op 50 meter afstand van de kruising met de Kielstraat
 • Adres: Boegstraat 2a, 1131 EC Volendam
 • Tarief*: € 1,00 per uur, maximaal dagtarief € 9,00
 • Openingstijden*: 07.00-22.00 uur (zaterdag en zondag tot 23.00 uur)
 • Uitrijden is 24 uur per dag mogelijk

Gratis parkeren in Volendam

 • Amvo parkeerterrein. Adres: Zeestraat 37, Volendam
 • Parkeerterrein Art Historical Center. Adres: Parallelweg achter Het Noordeinde 68
 • Parkeerterrein Haven. Adres: Slobbeland 2 Volendam
 • Parkeerterrein Marinapark. Adres: Pieterman 10 Volendam. Wanneer je Volendam binnenrijdt via de N517 volg je na de eerste rotonde rechtsaf/rechtdoor de Julianaweg. Na ongeveer 300 meter tref je aan je rechterhand de oprit naar het Marinapark waar je aan het begin op een parkeerterrein met een parkeerschijf 1,5 uur kan parkeren en verder op het park onbeperkt (gratis parkeren).

Voor meer informatie over parkeren in Volendam, bekijk dan deze pagina.

*Tarieven en openingstijden kunnen wijzigen. Volendam Marken Express is niet verantwoordelijk en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor foutief aangeleverde informatie. Raadpleeg deze pagina voor de meest actuele informatie betreffende parkeren in Volendam.

Parkeerterrein Zuideinde Volendam

P-Zuideinde parkeerterrein, volg P-route-centrum en rechtdoor naar de P-Parallelweg (postcode 1131 DM), onder aan de Dijk (gratis parkeren). Dit is een zeer groot gratis parkeerterrein en geschikt voor bussen en touringcars.

Verkeersregeling op de dijk in Volendam

Vanaf 11.00 uur tot 23:00 kun je op het hele en het halve uur gedurende 10 minuten vanaf het art hotel Spaander de dijk afrijden, en kun je om kwart over en kwart voor het hele uur vanaf het Noordeinde gedurende 10 minuten de dijk oprijden. Let er vooral goed op dat de elektronische paal één voertuig per keer doorlaat en na elk voertuig weer omhoogkomt.

Vanaf 19.00 uur kun je vrij afrijden vanaf het art hotel Spaander. Echter voor het oprijden vanaf het Noordeinde geldt de regeling tot 23.00 uur. Tot 11.00 uur en na 23.00 uur is al het verkeer mogelijk zonder enige belemmering.

Must See & Do Volendam

Volendam werd gesticht in de veertiende eeuw. Het werd een geliefde plek voor vissers en boeren om zich te vestigen. Vandaag de dag zijn de haven en De Dijk van Volendam nog altijd toeristische trekpleisters. Enerzijds vind je er de vissersboten die nog steeds een groot deel van de inkomsten uitmaken, anderzijds vind je er de traditionele houten gebouwen en huizen.

Bij een bezoek aan Volendam mogen deze en onze andere acht tips natuurlijk niet ontbreken.

1. Verdwaal in het doolhof en ontdek artistiek Volendam

Wil je Volendam echt leren kennen? Verdwaal dan in haar straatjes. Ontdek oude buurten, straten en authentieke huizen. Waan je in de typische oude vissersdorpen die zo kenmerkend zijn voor de voormalige Zuiderzee en het huidige het IJsselmeer. En laat je inspireren tot mooie dingen, net als de kunstenaars die er al sinds 1880 komen.  Veel kunstschilders ontdekten Volendam als inspiratiebron voor hun werken. Leendert Spaander bevriende deze schilders. In zijn huis creëerde hij een plek om te werken. Later openden zij een hotel als ontmoetingsplek voor kunstenaars over de hele wereld. In Art Hotel Spaander vond een uitwisseling van ideeën plaats waar de schilderijen, die er nu nog hangen, van getuigen. Breng een bezoek aan dit unieke hotel en laat je inspireren!

2. Laat een foto maken in Volendamse klederdracht

Zo kenmerkend als het dorp is, zo typerend zijn de foto’s in klederdracht. Bij een bezoek aan Volendam mogen deze foto’s absoluut niet ontbreken. Breng een bezoekje aan Fotograaf Volendam en laat je op de foto zetten! Je kunt hier ook terecht voor een snelle Volendamfoto, of een karaokevideo met jou op Volendams grootste hits. Genieten geblazen. En je gaat naar huis met het leukste souvenir.

3. Bezoek het Volendams Museum en/of Volendam Experience

Leer meer over de historie en folkore van Volendam in het Volendams Museum. In dit museum geniet je van de levensechte en authentieke taferelen van het dagelijks leven van vroeger. Bekijk authentiek filmmateriaal of verwonder je over de vele kunstwerken die van Volendam gemaakt zijn door bezoekende kunstenaars. Een echt stukje authentiek Nederland, dat vind je hier.

In de Volendam Experience ervaar je de roemrijke geschiedenis van Volendam op de meest moderne manier. Geniet van holografische voorstellingen, of trotseer de Zuiderzee in 1916 met een Oculus Rift. De manier om het echt authentieke Volendam te beleven.

4. Leer hoe Volendam aan zijn ‘palingsound’ kwam

In het palingsound museum. 100 jaar aan muziekontwikkeling is hier in beeld gebracht. Het muzikale bloed van Volendam heeft veel hits voortgebracht. Ontdek hoe de Volendammers aan hun unieke sound kwamen en hoe ze tot zo veel hits hebben kunnen komen!

5. Eet een visje of een wafel op de Dijk

’s Nederlands bekendste vissersdorp bezoekende, mag een visje eten op de Dijk natuurlijk niet ontbreken. Geniet van de meest verse vis met een prachtig uitzicht over het Markermeer. Mooier kan bijna niet.

Niet zo fan van vis, maar wel iets lekkers eten op de Dijk? Ga dan langs bij Woltjes Bakery. Naast een demonstratie over het maken van wafels bekijken, kun je hier ook uitgebreid stroopwafels proeven.

6. Maak de overtocht naar Marken met de Voldendam Marken Express

Van het oergezellige, gastvrije Volendam naar het authentieke Marken; dat is wel een overtocht waard. Geniet van de Gouwzee en het uitzicht op beide dorpen. Waan je in het traditionele Marken en bezoek de vuurtoren, of geniet er van een heerlijke lunch/diner. Weten wat er nog meer te doen is in Marken? We hebben de Must Sees en Must Do’s van Marken voor je op een rijtje gezet.

7. Bezoek de bierbrouwerij en aansluitend de Cheese Factory

Leer alles over Volendams bier in de Bierbrouwerij. Geniet tijdens de rondleiding van proeverijtjes bier en pas op dat je niet koprollend de brouwerij verlaat! Voor een kaasje bij je drankje, bezoek je natuurlijk de Cheese Factory. Deze interactieve attractie leert je alles over het maken van kaas. Als kaaskop mag je deze natuurlijk niet overslaan!

8. Geniet van de gezelligheid in de haven

De haven van Volendam is een van de bekendste van Nederland. Er zijn niet voor niets talloze schilderijen van gemaakt. Geniet zelf van een van de mooiste uitzichten die er bestaat en bezoek de haven van Volendam.

Kortom, genoeg te ontdekken in Volendam. Kom genieten van al het moois en bijzonders dat deze old harbour te bieden heeft en boek een arrangement bij de Volendam Marken Express.

Download een kaart van Volendam

Via onderstaande link kun je een kaart van Volendam en Marken downloaden. Hierop staan de leukste plekjes om te bezoeken!

 Must Sees en Do’s van Marken

Het schitterende voormalige eiland Marken (ook wel ‘Mereke’ genoemd door haar bewoners) wordt omringd door de Gouwzee en het Markermeer. De eerste bewoners van Marken waren monniken uit Friesland. En het is uniek dat veel van de eiland tradities bewaard zijn gebleven. Bij aankomst word je verwelkomd door de houten groenen huizen langs de haven. De huizen zijn geclusterd gebouwd op kunstmatige heuvels ter bescherming van het opkomend water van de Zuiderzee destijds.

Bezoek je Marken? Hierbij vijf tips voor must sees en must do’s op het schiereiland!

1. Ontdek het authentieke Marken en de authentieke Taverne

Ontdek de authentieke huizen en de eeuwenoude cultuur die Marken te bieden heeft. Neem een kijkje in een van de traditioneel ingerichte huisjes. Trek gekregen van je wandeling door Marken? Bezoek dan Taverne de Visscher. Bij deze bistro kun je terecht voor lunch, borrel of diner. Taverne de Visscher is de gezelligste en tevens oudste Taverne op Marken. Geniet van de schitterende ligging in de haven van het pittoreske Marken, en kijk uit over het Markermeer. Wist je dat je hier een unieke collectie scheepsmodellen kunt vinden?

2. Bezoek het Paard van Marken

Het Paard van Marken is de vuurtoren uit de 19e eeuw staat op het oostelijke puntje van het schiereiland. De vuurtoren werd oorspronkelijk in 1700 gebouwd als vierkante vuurtoren. Wist je dat het Paard van Marken in 1971 door kruiend ijs een paar centimeter van zijn plaats geduwd werd? Dit vond een jaar later plaats dan de benoeming van de vuurtoren tot Rijksmonument. Tegenwoordig is deze vuurtoren bewoond door Thijs en Liliane Spijker.

3. Ervaar het Klompenmuseum

Altijd al benieuwd geweest hoe authentieke klompen gemaakt werden? Bezoek dan het Klompenmuseum op Marken. Hier vind je klompen in alle soorten en maten. Ook kun je een demonstratie bijwonen waarin klompen voor je neus van een stuk hout gemaakt worden.

4. Breng een bezoekje aan het Marker Museum

In het Marker Museum leer je alles over de plek van Marken in de Nederlandse geschiedenis. Het Marker Museum bestaat sinds 1983 en toont sinds dat jaartal leven, werk en tradities van het voormalige eiland met zijn rijke cultuur. Het Marker Museum bestaat uit zes gekoppelde historische woningen in het oude centrum.

5. Kijkhuisje Marken

In het Kijkhuisje Sijtje Boes kun je zien hoe een Marker huis vroeger was ingericht.

Kortom, genoeg te ontdekken in Marken. Kom genieten van al het moois en bijzonders dat deze old harbour te bieden heeft en boek een arrangement bij de Volendam Marken Express.

Must See & Do Monnickendam

De historische havenstad Monnickendam gaat met haar visindustrie terug naar de Middeleeuwen. Stadsrechten van Monnickendam zijn al verworven in 1355. Wie het knusse, Anton Piek-achtige Monnickendam met haar historische pandjes, grachtjes en oude haven abusievelijk een dorp durft te noemen, kan zeker zijn van een klein lesje geschiedenis. Gedurende deze tijd verschillende scheepsbouwers en aal roken (smokehouses) werden opgericht waarvan er nog steeds een aantal operationeel zijn. Bij een bezoek aan Monnickendam mogen de volgende highlights niet ontbreken.

1. De Speeltoren van Monnickendam

Je zou het er bijna om doen: bij een bezoek aan Monnickendam hoort een kijkje in museum De Speeltoren. Gelegen in het hart van de stad, nabij de historische haven, huist in die Speeltoren het oudste nog bespeelde carillon van de wereld. Maar er is meer te zien: leer alles over de historie van de oude dorpen, reis door de reconstructie van Waterlandse landschap, of ontdek het Monnickendam van vroeger.

2. Loop langs de haven

Monnickendam staat bekend om zijn vele panden met gevelstenen, natuurgebied het Hemmeland en het is de thuishaven van vele schepen van de Bruine Vloot, traditionele zeilschepen zoals botters en kotters. Maak een wandeling door de haven van Monnickendam en geniet van al het nautische dat daar te zien is.

3. Grote of Sint-Nicolaaskerk

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de belangrijkste kerk van Monnickendam. De kerk is sinds 1967 een rijksmonument. In de kerk liggen meerdere belangrijk Monnickendammers begraven, zoals verschillende marineofficieren. De bouw van de kerk begon al in 1400. Bezoek dit bijzondere gotische gebouw aan de rand van het oude centrum van de stad.

4. Vaartocht over Gouwzee en Markenmeer

De tocht over de Gouwzee naar Marken mag zeker niet ontbreken als je Monnickendam en omgeving bezoekt. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht over de authentieke stillevens aan de oevers van de Gouwzee. Monnickendam maakt de driehoek met Volendam en Marken compleet. En wil je een echt dagje Old Holland ervaren? Dan mag Monnickendam niet op je lijstje ontbreken.

Een tocht over de Gouwzee naar het schiereiland Marken begint vanaf de haven van Volendam. Koop alvast je tickets online.

5. De Waegh

Waegh is een oud Hollands woord voor weeghuis. Er was al een Waegh gebouw in Monnickendam in 1382. De Waegh werd verwoest door een brand in 1666.De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger.De Waegh was het economisch middelpunt van de stad en had in feite twee functies; het Waegh gebouw (binnen) en de Beurs (buiten onder de overkapping).Het gebouw was in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk detail uit die tijd. De bovenzaal deed dienst als de vergaderruimte van de vroedschap. Deze vroedschap bestond uit een viertal burgemeesters en diverse raadsleden.

Over de Zuiderzee

Een bijzonder verhaal over de strijd tegen het water

Het is een stuk water dat zowel de trots, als de pijn van Nederland in zich draagt. Tot 1932 was de Zuiderzee een binnenzee. Fun fact: voor die tijd spraken we van Amsterdam aan Zee, Volendam aan Zee en Marken aan Zee. Grote overstromingen en rampen zouden de geesten in Nederland rijp maken voor het grootste gevecht dat we ooit streden: die tegen het water.

Voor 1916:
Amsterdam, Marken, Volendam en Monnickendam liggen aan zee: de Zuiderzee. Deze meet ongeveer 6.000 vierkante kilometer in oppervlakte. Aan de oevers van de Zuiderzee ontstaan vissers- en handelsgemeenschappen. Dit gebied noemen we heden ten dage de Old Harbours.

1916:
Watersnoodramp teistert Nederland. Op 13 en 14 januari slaat het noodlot toe. Een stormvloed drijft het zeewaterpeil in de Zuiderzee op, terwijl overmatig smeltwater in de grote rivieren van Nederland vanuit het binnenland druk zet op dezelfde Zuiderzee. Het gevolg is dat de dijken bij tientallen plaatsen aan de Zuiderzee doorbreken. Het dodental is gering, maar de schrik zit er goed in.

1918:
De Zuiderzeewet wordt aangenomen. Door de gevolgen van de Watersnoodramp twee jaar eerder zijn de geesten in Nederland rijp: de zee moet bedwongen worden, ongeacht de consequenties voor vissers en zeelieden.

1932:
Nederland gaat de strijd aan met het water, met name met de onstuimigheid van de zee. De Afsluitdijk tussen Den Oever (Noord-Holland) en Zurich (Friesland) wordt voltooid. De 32 kilometer lange zeewering betekent het einde van de Zuiderzee. Het gebied onder de Afsluitdijk gaat IJsselmeer heten. Het water wordt brak in plaats van zout. Dit heeft grote gevolgen voor de vissersgemeenschappen.

1940:
Er wordt een begin gemaakt aan het droogleggen en inpolderen van de toekomstig twaalfde provincie van Nederland: Flevoland. Voor 1940 bestaat vrijwel het gehele gebied louter uit water.

1953:
Dit jaar staat in Nederland synoniem voor ‘De Watersnoodramp’. Een combinatie van westerstorm en een springtij zorgt in de nacht van 31 januari op 1 februari voor een catastrofe in zuidelijk Nederland. De Afsluitdijk doorstaat haar eerste grote proef. Waar in Zuid-Nederland 1836 mensen overlijden, 100.000 mensen hun huizen verliezen en 200.000 hectare grond onder water komt te staan, blijft de schade in het gebied van de voormalige Zuiderzee tot een minimum beperkt.

1957:
De aanleg van de dijk naar Marken. Het eiland Marken verandert hierdoor in een schiereiland, verbonden met de vaste wal door de Zeedijk. Bevoorrading door ijszeilers in de winter is niet langer nodig. De hechte gemeenschap op Marken wordt toegankelijker voor buitenstaanders.

1976:
De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad wordt afgebouwd. Marken en Volendam liggen niet langer aan het IJsselmeer, maar aan het Markermeer. De bedoeling is om in het Markermeer nog meer land te ontginnen. Marken zal op die manier zijn eilandstatus verliezen en onderdeel van een groter ontpolderd gebied worden.

1986:
Nederland krijgt officieel een twaalfde provincie. Flevoland, ten westen van Marken, is in zijn geheel ‘gewonnen’ op het water. Een ingenieus project van inpoldering leidt tot 1.500 vierkante kilometer extra grondoppervlak in Nederland.

2003:
Er wordt officieel besloten geen delen van het Markermeer te ontpolderen. Marken zal een schiereiland blijven.

Heden:
Het gebied rondom de Gouwzee beslaat de authentieke dorpen Marken, Volendam en Monnickendam. In dit gebied is visserij nog steeds groots, maar vormt toerisme ook een grote inkomstenbron. De veerdienst van Volendam Marken Express maakt het bezoeken van de driehoek rondom de Gouwzee tot een ware belevenis.

Touroperators & Agents

Voor touroperators en partners en partners hanteren wij speciale tarieven. Kom je vaker met groepen bij ons of ben je van plan dit te doen? Wordt onze partner. Zodra je bij ons geregistreerd bent, kun je jouw eigen boekingen maken in ons systeem op de afvaarten die voor jou gewenst zijn.

Voor meer informatie bel 0299 363331 of mail naar [email protected]

0
0

Start typing and press Enter to search