Cart
0

Afrekenen

0 items - €0,00

  • €0,00 × 0
Checkout Afrekenen: €0,00

Informatie en geschiedenis van Marken

‘Mereke’: Houten huisjes, klompen en terpen

Marken (door de bewoners uitgesproken als Mereke) is een schiereiland omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Heden ten dage is het mogelijk Marken via het land te bezoeken, maar tot in 1957 was Marken een geïsoleerd eiland. Eerst in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. Het eiland Marken werd voor het eerst bewoond in de dertiende eeuw door monniken uit Friesland. Zij leefden van veeteelt en landbouw. Echter, het laaggelegen Marken viel regelmatig ten prooi aan het zilte water van de Zuiderzee. Daarom besloten de bewoners hun huizen op terpen te bouwen. Een terp is een kunstmatige heuvel die bij hoogwater veiligheid moet bieden.

Wonen met het wassende water

De terpen op Marken heten ook wel ‘werven’. Op dit moment zijn er op Marken nog 12 oude terpen te vinden. 11 zijn er bewoond, de 12e doet dienst als begraafplaats. De groei van de bevolking van het eiland ging hand in hand met de komst van een nieuwe bron van inkomsten in de 17e en 18e eeuw: de visserij. De nieuwe huizen die nodig waren in die tijd werden niet, zoals vanouds, op terpen gebouwd, maar op palen. Dit type bouwstijl is tot de dag van vandaag zichtbaar op Marken. Helemaal voor wie goed kijkt: sommige voormalige paalwoningen zijn heden ten dage uitgevoerd met een extra verdieping onder het bestaande huis. Dit was het directe gevolg van de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Die Afsluitdijk had immense gevolgen voor het eiland. Ja, de zee werd getemd, het gevaar van het wassende water werd ingekapseld, maar het betekende ook het begin van het einde van de florerende visserij op Marken.

Verbonden en toch uniek

Voor het voormalige eiland is ook het jaar 1957 een markeerpunt. De dijk die in dat jaar werd aangelegd tussen het vaste land en Marken bracht het eerder zo geïsoleerde eiland in directe verbinding met de rest van Nederland. Ondanks die aansluiting met de ‘echte wereld’ heeft Marken haar authentieke karakter behouden. Wie vandaag op Marken rondloopt, waant zich zomaar in de vorige eeuw. Met bewoners in klederdracht, houten huizen op palen en terpen en smalle steegjes waarnaast de kleding op palen in de tuin te drogen hangt. Het Paard van Marken, de vuurtoren op de uiterst oostelijke punt van het eiland, getuigt nog dagelijks van de vissershistorie. Marken ademt niet alleen geschiedenis, Marken is de vaderlandse geschiedenis in levende lijve.

Download een kaart van Marken

Via onderstaande link kunt u een kaart van Volendam en Marken downloaden. Hierop staan de leukste plekjes om te bezoeken!

Kaar Volendam en Marken